Valpens päls

Valpens päls



När du kommer hem med din lilla valp har den valppälsen kvar och är jättesöt och lurvig.


Men, ju snabbare du är med att hjälpa valpen att byta ut sin ulliga valppäls - desto snabbare får du en lättskött och rastypisk päls.


Här och nu kommer jag att vara lite tuff och försöka förklara hur och varför det är så viktigt att sköta om en dvärgschnauzers päls på bästa sätt. Varning för er som är känsliga.... :


Den rastypiska dvärgschnauzerpälsen består av dubbla lager. Närmast skinnet finns ett lager ull som värmer kroppen. Över den ligger ett lager av sträv päls som håller smuts och väta borta. Den sträva pälsen trimmas ca varannan månad, dvs de längsta stråna plockas ur för att nya friska strån ska kunna växa fram. Tack vare det fäller inte hunden hår.


Ullen skrapas kontinuerligt ur. Varje vecka brukar vara lagom på den unga hunden. Varannan vecka på den vuxna hunden. Året runt, hela livet. Det här är DITT jobb, inte trimmarens. Det ska vara gjort när du kommer för trimning.


Valppälsens ull kan med fördel börja skrapas direkt (såklart efter några dagar, då han känner sig hemma och trygg hos dig). Skrapa HELA hunden; huvudet, öronen, nacke, hals, rygg, sidor till tuttkanten, rumpa, ben och svans! Du kan dela upp det genom att t ex en dag bara skrapa huvud, nacke och framdel, nästa dag rygg och sidor osv. Det viktigaste är ATT du skrapar ull. Man kan i princip inte skrapa för mycket ull, det kommer nytt hela tiden. Behåringen på ben, skägg och ögonbryn kan man ta det lite lugnare med, där ska det finnas lite ull kvar.


Om du tar tag i och sköter valpens päls från början, kommer du att ha igen det senare - pälsen kommer att bli mycket mer lättskött!


När man skrapar ull använder man en ullskrapa/ullkam. Den finns i olika utföranden men den vanligaste är lite skedliknande för att följa huden, med en liten kam på ena sidan. Du lägger skrapan emot skinnet, spänner upp skinnet så det inte veckar sig och drar skrapan utmed skinnet i pälsens riktning. Kolla att du inte skär av några sträva strån, bara ullen skall följa med.


Vi visar detta hos oss inför valpens leverans. Viktigt är att du tränar valpen kontinuerligt på detta inför första valptrimningen som bör ske innan fyra månaders ålder. Se tips på trimmare under "Trimning"


Viktigt är att du bara skrapar ullen. Är du redan kunnig i ds pälsvård kan du även börja dra ur valppälsen, dvs trimma de långa stråna. Klipp ingenting på kropp, ben eller huvud! Det försvårar bara trimningen och förstör pälsen. Är du intresserad av att lära dig mer om pälsvård och att lära dig trimma själv - hör av dig så kan vi tipsa om bra kurser!


Lycka till!!


* Ordförklaringar:

Borsta / karda - du använder en karda och borstar igenom hela pälsen dagligen

Kamma - du använder en kam och kammar igenom hela pälsen dagligen efter du har borstat, för att få bort ev tovor

Ullskrapa - du skrapar bort ullen som ligger tätt an mot huden, en gång i veckan

Trimma - vanligast är att man lämnar hunden till Trimmare som drar bort de långa döda håren. Då först kan ny sträv päls få möjlighet att växa fram. Trimmaren klipper även de delar som ska klippas.

Klippa - vissa delar såsom öron, kinder och rumpa klipps med maskin. Där ska vara extra kort och är känsligt att trimma


TIPS:


Länk till Dvärgschnauzerringens Kamningsbroschyr


"Att trimma dvärgschnauzer - Valp"

"Att trimma dvärgschnauzer - vuxen"

Två fina DVD-instruktioner av Charlotte Orre, Chottans. Finns att beställa via bisse.falk@hotmail.com